27. 8. 2015

RECENZE | Umění mrdati: Abbé Appliqué alias Joseph de Souveier

Share it Please
Autor: Joseph de Souveier
Titul: Umení mrdati
2. vyd., Praha: Dybbuk
Rok: 2012
Počet stran: 54
ISBN 978-80-7438-073-0
Moje hodnocení: 100%





Možná se vám zdá, že špatně vidíte, když čtete nadpis. Ale skutečně se chystáte číst recenzi na knihu, která obsahuje přesně to, co čtete v jejím názvu.

Malá knížečka svým vzezřením připomíná kapesní diář. Název ční na obálce knihy tak trošku cudně, decentně, aby se někdo náhodou nezalekl. Dílko o 54 stranách je stylizováno do podoby dopisu z první poloviny 19. století, který obsahuje "návod" jistého kněze jménem Abbé Appliqué, který se skrz zpovědnici naučil mnohé o sexu a o umění potěšit ženu. Své zkušenosti chce tedy předat svému synovci Jeanovi, který je v lásce a milování dosti nezkušeným. Proto se mu do rukou dostává strýcův dopis, který jej má prostřednictvím přímočarých slov a jasně ukázaného směru, naučit být neodolatelným milencem, svůdcem a potěšitelem každé ženy.

Knížečka je velice jednoduchá svou koncepcí, nenajdete v ní názvy kapitol či oddílů, přeci jen jde o formu dopisu. Jde o souvislý text, který je pouze členěn do odstavců dle toho, čemu se chce jejich autor věnovat.

Na padesáti stranách se tak dočtete o základních sexuálních polohách, které mají být pro ženu uspokojením, pro muže odměnou a potěšením. Nicméně nepředstavujte si ryzí porno, autor s neuvěřitelným šarmem a elegancí popisuje jednotlivé polohy, co mají přinést, a též čeho při nich vyvarovat.

Musím říct, že jsem žasla nad literárním nadáním autora. Má nádhernou slovní zásobu, poeticky smýšlí a píše o takovéto "choulostivé" oblasti. Dnešní vulgarismy, které jsou pro nás sprosté a nevhodné, používá jako normální slova patřící do slovní zásoby. Viz ukázka:


"Sama se diví zázraku, že ten zrudlý, tuhý, mohutný kus tvého těla se vejde do její kundičky, o níž si pošetile myslela v letech probouzející se říje, že k uhašení jejího požáru stačí vlastní štíhlý růžový prstík.

...Když se sytí tvůj čurák, proč by měly zahálet tvé oči...?
(str. 26, 28, upraveno)

Když se člověk podívá na obsah knihy z pohledu čisté pudové potřeby, vše je tam popsáno naprosto bravurně. I v dnešní době si toto může přečíst kdekdo, a zdokonalit se tak v sexu. Troufám si dílko označit za kapesní návod kamkoliv. Ale pozor! Pokud vás napadla stará dobrá Kámasútra, pletete se. Do ní má tahle knížka daleko. Není tady popis obrovského množství pozic, nýbrž pár základních, o kterých je však bohatě psáno, a onen klášterní nádech boří konvence a zvyky.
Co do ilustrací není kniha nijak bohatá, akorát na začátku a na konci najdete dva obrázky oné autorem opěvované kundy.

Objevila se dokonce spekulace, zda knížka není dílem Nezvalovým, vzhledem k blízkému a silnému vztahu k erotice a perfektní literární úrovni. Zda je to pravda, se nedozvíme. Podstatné je to, co je nyní. A nyní přede mnou leží po erotické stránce fantastické a literárně velmi, velmi zdařilé dílo.

Kdo má rád čtení na dvacet minut, pěkné literární prvky, poetické pasáže a samozřejmě erotiku bez cenzury, nechť po knížce sáhne.

Jak píše Abbé:

"Bůh, toť láska. Kunda je jejím oltářem. To není rouhačství, můj milý, neboť celibát kněží si nevymyslel Bůh, ale lidé."

Knížku možná najdete v knihovnách a při troše štěstí v knihkupectví, momentálně je ale titul vyprodán.

5 komentářů:

  1. Páni, klobúk dolu pred autorom, že sa vôbec pustil do niečoho takého a napísal to s úspechom. Kniha s erotickou témou je buď prepis online porna alebo je hrozne kŕčovitá, takže je super, že táto kniha je vydarená.

    OdpovědětVymazat
  2. Casion: Ano, tohle právě proto, že to je napsáno o dvě století zpátky (dle knihy), a autor měl obrovské literární nadání a cit, je tak dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, ty úryvky jsou opravdu.. no, ani nevím, jak to vyjádřit. :D Vypadá to zajímavě. V knihkupectví bych se to asi styděla jít koupit. :D Kouknu na netu, protože jsem na ní zvědavá. :))
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  4. Kateřina Rodová: Katko, já se vůbec nestyděla, když jsem to kupovala :D. Je to kniha uměleckého charakteru, jen holt přidáš ten sex no... :D ....Přeju hodně štěstí s hledáním, většinou je nedostupná.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *