17. 6. 2015

RECENZE | Miloš Čermák - Muži, co zírají na ženy

Share it Please
Dlouho jsem se vzpouzela audioknihám. Jsem hrozně náročný čtenář, který potřebuje vidět písmenka, cítit vůni knihy, a v rukou patřičnou váhu listů. Nicméně možnost poslechnout si vtipné povídky pana Čermáka mě přesvědčila, a já si nakonec audioknihu poslechla. Bylo to něco jiného, a vím, že si budu zvykat na poslech knih. Nicméně kniha Muži, co zírají na ženy, mi uvízne v paměti na hodně dlouhou dobu.

Nebudu tady uvádět zbytečně rozsáhlé informace o muži s překrásným hlasem. Pan Čermák je český novinář a spisovatel. Pracoval v novinách, časopisech, spolupracoval s televizí, a nyní je na katedře žurnalistiky na UK. Má krásný a sympatický hlas, a neskutečně vás dokáže "chytit za ucho".

Audiokniha se oficiálně jmenuje Muži, co zírají na ženy (a 33 povídek z fleku). Světlo světa spatřila v roce 2014. Je plná povídek ze všedního života.

Když se řekne "Muži, co zírají na ženy", tak si většina lidí představí, že jde o povídky z prostředí manželství, partnerských vztahů, rozchodů, zamilovanosti, nenávisti, akorát ve velice vtipné formě. Není to pravda. Povídky jsou z každodenního života, a pan Čermák nás přesvědčuje, že příběhy se dají tvořit na základě naprosto běžných činností. I z hození mincí lze udělat příběh. To na panu Čermákovi obdivuji nejvíce. Schopnost zaujmout i v úplně běžných situacích. Důkazem je např. povídka "Někdo ji tam má", kde popis jednoho jediného okamžiku zabere snad deset až patnáct minut.

Co se týče obsahu povídek, je velice všestranný. Ale dá se shrnout jednoduše: mužská ješitnost, mužské ego, mužský pohled na ženy. A samozřejmě sex. Všechny povídky jsou orientovány tímto směrem. Líbí se mi ta skutečnost, že pan Čermák ukazuje muže přesně takové, jací jsou. Peníze, ženy, konkurence, to všechno muži řeší a řešili, a v povídkách je velice vtipně vykresleno všechno. Navíc není povídka, kde by se nedohadovali muži. A ještě o blbostech, s prominutím.

Abyste si udělali obrázek, položím vám pár otázek:
Věděli jste, že i elektrické spotřebiče mají orgasmy?
Napadlo by vás, kolik by stálo způsobení státního převratu?
Víte, že díky pláči ušetříte měsíčně zhruba 150 Kč? (v povídce, kde se to dozvíte, se krásně nasmějete u nevěry)
Víte, co je facebooková schizofrenie?
Čistíte si zuby? Víte, že to snižuje inteligenci? (při poslechu této povídky jsem si čistila zuby)
A ta nejzásadnější: Víte, že ženám se nikdy, opravdu nikdy nezavděčíte?

To by bylo takové malé shrnutí toho, na co můžete v audioknize narazit. Celá audiokniha je protkána všemi možnými vulgarismy, které nám ukazují na klasický "podělaný život". Povídky mají i nádherná vyvrcholení, koncepce všech povídek je ukázková, a pan Čermák nás navíc celou dobu zapojuje do děje, do uvažování, a mnohdy se opravdu zamyslíte.
Navíc jeho povídání disponuje bohatými, doopravdy bohatými popisy.

Ještě bych dodala, že je kniha krásně vypravována. Autor si pěkně hraje s hlasem, s intonací, hlas má příjemný, takže já jsem byla spokojená.


Určitě vám ji doporučuji si poslechnout. Pobavíte se, setkáte se dokonce i s perličkou z naší politiky, no nasmějete se, a mě to neskutečně zahřálo u srdce.
Zde najdete odkaz pro poslech ukázky z povídky "Muži, co zírají na ženy". Příjemný poslech! :)
Za audioknihu bych ráda poděkovala vydavatelství One Hot Book a webu audiolibrix.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *