14. 8. 2017

RECENZE | Jóga Anatomie (Leslie Kaminoff & Amy Matthews)

Share it Please
Již pár let má pozornost neustále krouží kolem jógy. Až do nedávna jsem se na jógu dívala pouze jako na formu fyzického cvičení. Náhle jsem se však dostala do hlubšího zájmu o Ashtanga jógu a s ní související, velmi rozsáhlou filozofií. Ze cvičení se stala praxe a snaha dívat se na život z jógové perspektivy. Protože ta vám má vždy co nabídnout, je nevyčerpatelnou studnicí inspirace, poučení a každodenních životních lekcí.




V dnešním článku bych vám ráda představila knihu, která není na jedno přečtení a následné odložení do malé knihovničky. Vzhledem k tématu, které skýtá, a sice jógu, jde opět o dlouhé studium, které vám má pomoct s vaší jógovou praxí, byť jde možná "jen" o lidské tělo, a ne o ducha. Ale všemu musí být věnována náležitá pozornost. Chtěla bych vám představit knihu Jóga – Anatomie od autorů Lesliho Kaminoffa a Amy Matthews, která vám ukáže nový pohled na jógové pozice a hlavně svěží nádech podoby učebnice pro laiky. Chci jen upozornit, že jde o druhé vydání, které je rozšířené o část věnující se historii páteře a bandhas, v prvním vydání tyto části nenajdete.


Název knihy napovídá, že se celá kniha nezabývá ničím jiným, než lidským tělem, a to ze všech stran a úhlů. Na prvních několika desítkách stránek najdete povídání o funkčnosti lidského těla z hlediska dýchání, svalů a kostry. A nesmím zapomenout na buňky, i o tak malých částech se dozvíte v knize věnující se józe. Překvapilo mě, jak autoři dokázali bravurně podat odborné popisy a text takovým způsobem, že je chápe i naprostý laik. V průběhu četby se nemáte šanci ztratit, jen co si řeknete větu: „Jé, co to je, tomu já přeci nemůžu rozumět,“ hned na následujících řádcích dostanete ještě objasnění, a rázem jste v obraze. I když se vám text může zdát odborný, porozumíte mu perfektně bez větších problémů.



Musím ocenit, jak se autor snaží čtenáře zapojit do celého dění a zkoumání, a jak v něm vzbuzuje zvědavost. Každou chvíli totiž přijde moment, kdy se vás autor pomocí slovních instrukcí snaží navést na různé části těla (převážně hrudník a záda), abyste pochopili na vlastní kůži a viděli na vlastní oči, co můžete dělat špatně, nebo taky dobře! Můžete si tak vyzkoušet různé techniky dýchání, zjistíte chyby ve vašem držení těla, že tlačit ramena dozadu a dolů není až takový ideál, jak se zdá... Jde o pěkné odlehčení od čtení, u kterého, byť může být sebevíc jednoduše podané, se prostě musíte soustředit, protože jde pořád o anatomii, a ta se úplně zjednodušit nedá.



Po důkladném prozkoumání funkcí svalové, dýchací a kosterní soustavy, i jejich evolučního vývoje, se dostanete k jednotlivým pozicím (ásanám). Co stránka, to jiná jógová pozice. A navíc pěkně zpracované jógové pozice! Vždy na stránce najdete obrázek pozice v anatomickém pohledu, čili máte možnost vidět, které svaly v ásaně pracují. Stejně tak najdete i obrázek pozice z jiného úhlu či obrázek detailu ať už končetiny nebo páteře, abyste viděli ty nejdůležitější drobnosti. K dispozici máte popis pozice, jak se v ní tělo chová, a samozřejmě i část věnující se dýchání, kde se dozvíte, jak se v pozici má dýchat, jestli je to příjemné či nepříjemné apod. Jde o opravdu komplexního průvodce, který dá vaší jógové praxi jiný rozměr, a pokud usilujete o správné provedení ásany, se všemi jejími pozitivními účinky na tělo, jde o užitečného pomocníka. Např. v takové trikonásaně má člověk pocit (aspoň to slyším), že má protahovat hlavně zadní část nohy, ale účinky na páteř, hrudník či koleno (!) nebere v úvahu. A to nemluvím o chybných rotacích páteře apod. S knihou máte ucelený obrázek a teď je již jen na vás, zda budete své tělo v pozici vnímat a snažit se o korekci nebo to necháte být a ochudíte se o její pozitivní účinky.

Velkým přínosem je dle mého názoru též fakt, že autor vysvětluje, co se může v pozici s tělem dít v případě, že nemáte úplně v pořádku "to, co v pozici pracuje". Čili pokud máte problém v kyčlích, přichází bolest v koleni. Pokud máte neaktivní svaly zadní části stehna, vede to k přílišnému zatížení kloubů kyčle a kolena. Musím říct, že tady člověk přijde na to, jaké chyby dělá a jaké riziko může nastat, pokud nevěnuje pozornost svému tělu a neví, jaké nedostatky má.


Autoři, kteří na knize pracovali, odvedli skutečně skvělou a náročnou práci (pozice mají, pokud vím, nakreslené). A nejde jen o autory dva, na knize musel pracovat celý tým autorů, jelikož u tvorby knihy takového tématu a rozsahu potřebujete znalce jógy, znalce lidského těla, kreslíře, fotografa, někoho, kdo ty pozice předvede... Jde o výbornou pomoc nejen laikům, z téhle knihy čerpají vědomosti i samotní jógoví lektoři, kterých máme mraky, čili pokud byste ve studiu, které navštěvujete, zahlédli tuto knihu, buďte si jistí, že jdete na kvalitní lekci, kde se lektor skutečně zajímá. :)

Knihu Jóga Anatomie seženete v každém knihkupectví, i když musím říct, že je o ni takový zájem, že jsem čekala na knihu takřka měsíc, jelikož byl titul většinou vyprodaný. Ale čekání se mi vyplatilo, z knihy neustále čerpám vědomosti pro svou jógovou praxi.

KAMINOFF, Leslie a Amy MATTHEWS. Jóga - anatomie: [váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami]. 2., rozš. vyd. Přeložil Petra ŽIŽLAVSKÁ. Brno: Computer Press, 2013. ISBN 978-80-264-0178-0.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *