14. 9. 2017

STUDIUM | Zatoč s usínáním na přednáškách!

Share it Please
Zná to každý. Pokud je tady nějaký čtenář, který to ještě nezažil, pak smekám klobouk. Řeč je o usínání na přednášce. Nezáživné téma, učitel se zastřeným hlasem, nechuť poslouchat nebo únava po plejádě již odposlouchaných přednášek. A není to žádná ostuda! Někdy to prostě nevyjde, tak si zchrupnete. Ono se to potom nějak dožene.


Horší je, když o téma opravdu stojíte, ale nejste schopní zůstat bdělí, když ten učitel má tak příjemný (až meditativní) hlas nebo na vás padla únava. Následující tipy mám osobně vyzkoušené a s radostí je předám i vám.


Sedni si dopředu.

Jednoduché a velmi účinné. Když sedíš v první řadě (či v prvních řadách) co nejblíže katedry, nestane se, že usneš. Bdělým tě nutí zůstat učitel, který si všímá. Nebo možná i nevšímá, ale tady zafunguje značný psychologický efekt, kdy nechceš vyjádřit neslušnost vůči učiteli, který ti věnuje svůj čas. Tedy aspoň doufám. :) Viděla jsem to na sobě samé. Na začátku semestru jsem seděla vepředu, pak se moje osoba v souvislosti s narůstající nudou na přednáškách začala přesouvat do zadních řad, a bylo to. Oči se zavíraly. Návrat do prvních řad vše spravil. A to nemluvím o tom, že ze zadních řad není vše úplně nejlépe vidět, ono soustředit pozornost na daleký "objekt" je taky únavná činnost!


Seď vzpřímeně.

Tady není moc co dodat. Když se pohodlně usadíš v židli (ještě v pohodlném svetru, když je zima), zaručeně usneš. Takže seď rovně, slušně, ne jako doma na gauči. Výsledek je pozitivní!


Nesleduj čas.

Není nic horšího, než se koukat na hodinky a zjišťovat, že do konce přednášky zbývá 45 minut, 40 minut, 35 minut... Sledování času akorát podpoří únavu a nezájem o téma a oči se začnou dříve či později zavírat. A v kombinaci s porušením předchozího bodu je problém na světě.


Jez zdravě.

Funguji i jako poradkyně ve fitness sféře. A ani nemusím být, abych věděla, že těžké, na živiny chabé jídlo zatěžuje trávení a unavuje tělo náročnými trávicími procesy. Lehká jídla, která jsou dobře stravitelná, udrží mozek svěží a podpoří tvorbu energie, která je tolik potřeba. Takže jděte do složitých sacharidů v podobě zeleniny, do jednodušších v podobě ovoce, dále saláty, různé zdravé varianty dobrot a jídel taky nejsou k zahození. I sacharidová tyčinka je vděčným parťákem.


Dostatečně pij.

Tělo bez dostatečného přísunu tekutin slábne. Člověk je unavený, tělem nic pořádně neproudí, nic mu nerozproudí krev... Hlídej si proto pravidelný přísun tekutin. A teď nemám na mysli kávu, která organismus zbavuje vody. Na kávu si vzpomeň až u posledního bodu v tomto článku.


Protáhni se.

Protažení těla funguje na principu rozproudění krve. Sezení v jedné poloze zpomalí intenzitu průtoku krve, tělo se uklidňuje, a v kombinaci s nedostatečným přísunem tekutin a pohodlné pozice na židli už dávno spíš. Stačí se párkrát pořádně protáhnout, na židli, i mimo židli, neboj, nikoho tím nepohoršíš.


Využij kamaráda.

Máš vedle sebe kamaráda? Nemá problém s usínáním? Pokud jej to nebude obtěžovat, popros jej, ať na tebe se tam mrkne a kdyby došlo na nejhorší (usneš), ať s tebou provede něco, co tě zaručeně probere.


Oční osmička.

Pro mě záchrana. A pro mé oči s oční vadou ještě s body navíc. Jak to funguje? Koukej se před sebe. Třeba na stěnu. Pokud nevyužiješ stěnu, stačí pracovat s vlastním zorným polem. Nyní se podívej do levého horního rohu (stěny či horního pole). Nyní pokračuj pohledem do pravého horního rohu. Dále přesuň pohled do levého dolního rohu a následně do pravého dolního rohu. Z pravého dolního rohu se vrať do levého horního rohu. Ve výsledku budeš očima opisovat osmičku (nebo přesýpací hodiny, co je komu milejší). Oči se "protáhnou", dají se do pohybu, a navíc zabavíš mozek něčím, na co se musí soustředit, takže se probereš.


Piš, piš, piš.

V předchozím bodě jsme mozek zabavili očním cvičením. Ještě je fajn jej zabavit původním účelem přednášky. Psaním. Piš si výcuc z výkladu učitele, poslouchej a prostě piš. Nemáš šanci usnout vzhledem k rychlosti mluvy učitele a rychlosti tvého psaní.


Stimulanty

Když je nejhůř, když jsem opravdu unavená a nevím coby, sáhnu po stimulantu energie. Je rychlý a účinný. Ale užívám jej opravdu jen v případech, kdy už není zbytí. Kdy už u sebe nemám žádný pořádný sacharid (ten je totiž hodnotnější z hlediska dodání energie) a potřebuju zůstat bdělá, ale únava je silnější než moje vůle.
Velmi můžu doporučit produkt SPEED8 od firmy Wellness Food (seženete v obchodě VITALAND v obchodních centrech). Obsahuje látky v koncentracích, které vás opravdu nabudí. Samozřejmě legálně. Pro představu - já si jednu ampuli SPEEDu vzala v jedenáct dopoledne a až do sedmi večer jsem byla zásobená energií. A nesmím zapomenout na guaranu, tenhle zázrak mě vytáhl už z nejednoho spacího průseru.


Toto jsou mé osvědčené tipy, které vám pomůžou vyřešit usínání na přednáškách. Tak hodně zdaru! :)


Bojujete s ospalostí na přednášce způsobem, který tady nemám uvedený? Podělte se a pomozte ostatním! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *